Finlanda ridică prognoza 2015 pentru solicitanții de azil la 50.000

unii-refugiati-parasesc-finlanda-acuza-frigul-atmosfera-trista-si-ostila-18516011

Finlanda  denumită oficial Republica Finlanda, este o țară nordică situată în regiunea finoscandică a Europei de Nord. Se învecinează cu Suedia la vest, cu Norvegia la nord și cu Rusia la est, în timp ce Estonia se află la sud, peste Golful Finlandei.

În Finlanda trăiesc circa 5,4 milioane de oameni, majoritatea fiind concentrată în regiunile sudice. În termeni de suprafață, este a opta țară din Europa și cea mai rarefiat populată țară a Uniunii Europene. Din punct de vedere politic, este o republică parlamentară, cu un guvern central aflat în capitala Helsinki, și cu guverne locale în cele 336 de comune și o regiune autonomă, Insulele Åland. Circa un milion de locuitori trăiesc în Zona Metropolitană Helsinki (formată din Helsinki, Espoo, Kauniainen și Vantaa) și o treime din PIB se produce acolo.

Finlanda va întări controlul asupra afluxului de imigranţi la frontiera cu Suedia, după ce s-a confruntat cu o creştere spectaculoasă a numărului de solicitanţi de azil, în special irakieni, a anunţat, joi, ministrul de interne finlandez, Petteri Orpo, informează AFP. Finlanda se confruntă cu o creştere spectaculoasă a numărului de imigranţi, majoritatea irakieni care au traversat toată Suedia până în Harapanda, în nord-estul extrem, şi apoi au trecut pe jos frontiera spre oraşul limitrof Tornio.

Finlanda,  a ridicat estimarea pentru numărul de solicitanți de azil așteptat pentru a ajunge în acest an la aproximativ 50.000 de la 30.000 anterior, după o flux sporit în luna septembrie.Mai mult de 1.200 de imigranţi sosesc în fiecare săptămână pe această rută, potrivit autorităţilor finlandeze pentru imigraţie. Finlanda se confruntă cu o creştere spectaculoasă a numărului de imigranţi, majoritatea irakieni care au traversat toată Suedia până în Harapanda, în nord-estul extrem, şi apoi au trecut pe jos frontiera spre oraşul limitrof Tornio langa Cercul Polar

 

“O nouă legătură feroviară din sudul Suediei la Lulea (nord), ca urmare a deschide sâmbătă, poate, pe termen scurt, creșterea numărului de solicitanți de azil care vin la Finlanda,” a declarat Ministerul de Interne într-o declarație.

 

Acesta a spus ca atunci când populația totală de 5,5 milioane din Finlanda este luată în considerare, seamănă numerele care solicită azil în Germania sau Suedia, cele două destinații cele mai favorizate pentru migranți de streaming în Europa.

 

Mai mult de 500.000 de refugiați și migranți au sosit din Orientul Mijlociu, Africa și Asia acest an – cel mai mare val de migrație a continentului de la sfârșitul al doilea război mondial.

 

Finlanda este nefolosita imigrației în masă. Acesta a înregistrat 18,400 de solicitanți de azil în acest an, comparativ cu 3600, în toate 2014. Finlanda s-a abținut de la votul cu majoritate de 28 de miniștrii de interne ai UE de luna trecută de a stabili cote obligatorii pentru redistribuirea imigranți din Italia și Grecia.

 

Helsinki ia mai multe măsuri pentru a strânge cererile de azil, înainte de a fi ‘redirecţionaţi, în mod controlat, spre centre de primire în toată Finlanda.  Acesta a suspendat procesul decizional cu privire la cererile de azil de către irakieni și somalezi, declarând că aceasta va reevalua daca au fost într-adevăr amenințată de război sau persecuție acasă.

Finlanda se bucură de o bună reputaţie în rândul irakienilor, cărora le acordă destul de uşor azil politic: 54% din totalul celor 548 de decizii luate în primele şase luni ale anului au fost pozitive, comparativ cu 33% în Suedia

Luna trecută, a început verificările la frontiere aleatorii în orașul Tornio și a înființat un centru de înregistrare acolo pentru mai multi fluxuri de refugiati din nord.